Tømrerlærling Merete

Vekslingsmodellen på Slåtthaug vgs

Gode utsikter

Bygg- og anleggsvirksomheten i Hordaland har aldri vært større. Både stat og kommune har de siste årene startet en rekke store, spennende prosjekter. Flere kommer. Samtidig er det omfattende aktivitet i det private markedet. 

Vi har møtt Merete Karlsen som er tømrerlærling hos Byggmester Atle Karlsen AS, og går 2. året på Slåtthaug vgs. Merete er en av dem som kan glede seg over gode utsikter i bransjen.

Hvor lenge har du gått i lære og hvilken undervisningsmodell følger du? 
Jeg går Vekslingsmodellen 2. året, og har gått i lære i snart 1 år. Fordelen med vekslingsmodellen er at du retter deg mot et yrke med en gang, og derfor lærer mer om dette yrket. Hadde jeg gått 2+2 modellen f.eks, hadde jeg ikke kun lært om tømrerfaget, men også andre yrker. Jeg ser egentlig ingen ulemper ved å gå vekslingsmodellen, om du er sikker på at du virkelig vil bli tømrer. 

Var det tilfeldig at du valgt tømrerfaget, eller var tømrerfaget et yrke du hadde bestemt deg for? 
For min del var tømrerfaget et yrke jeg hadde valgt en god stund før jeg skulle velge videregående. Min far driver Byggmester Atle Karlsen AS, og jeg har  vokst opp med tømrerfaget rundt meg.  Derfor var tømrerfaget et yrke jeg hadde bestemt meg for. 

Hvordan var overgangen fra skole til bedrift?
Overgangen fra skole til bedrift gikk veldig greit. Vi lærte mye på skolen som vi kunne ta med oss ut i arbeidslivet. Vi hadde også to 2.ukersperioder vi var ute i bedrift. Dermed var vi godt forberedt og visste hva som ventet oss.

Kan du fortelle hvordan en vanlig arbeidsdag kan være? 
Arbeidsdagene varierer veldig. En dag gipser vi gjerne tak, en annen monterer vi vinduer. En vanlig arbeidsdag for meg vil som oftest bestå av veldig mange forskjellige oppgaver. Det kan være alt fra å skru gips, til å fore og liste vinduer. Det kan også være legging av parkett, montering av stenderverk, lekting, spikerslag, montering av dører, isolering, og sette opp stillas. Arbeidsdagen er aldri den samme, og det er noe av det jeg liker best ved å jobbe som tømrer.

Føler du at du mestrer arbeidsoppgavene som du blir tildelt?
Jeg føler jeg mestrer de fleste arbeidsoppgavene, men det viktigste er at jeg kan spørre og få hjelp og veiledning til hvordan jeg skal utføre oppgavene.  Jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg har blitt fortalt at det er bedre å spørre en gang for mye, enn en gang for lite. 

Hvordan er miljøet på byggeplassen?
Miljøet på arbeidsplassen er utrolig bra. Jeg trives godt med mine kollegaer og vet at jeg kan spørre dem om noe, visst jeg lurer.  Arbeidsplassen min er et sted hvor jeg trives og jeg føler mestring.

Hva synes du er flott som tømrer?
Det at jeg kan skape ting, er flott. Ved hjelp av verktøy og materiale kan man lage de fineste ting. Dette er noe jeg verdsetter, og syntes er noe av det beste ved å være tømrer.  

Vil du anbefale tømrerfaget til venner som skal velge yrke ?
Jeg vil absolutt anbefale tømrerfaget til de som er glad i å bruke hendene og kroppen sin. Det er mye fysisk arbeid, men når man ser alt man skaper og lager, er det verdt det.  

 

Det er viktig for tømrere å kunne stoppe brann og ild på en effektiv måte.
Her et bilde fra klassen på Slåtthaug vgs. (Merete bak til høyre)

 Omtale av vekslingsmodellen i media

Hordaland Fylkeskommune - 4. juni 2017
Første kullet av vekslingsmodellen har no avslutta læretida si
Les mer >> 

Hordaland Fylkeskommune - 17. februar 2017 

Kunnskapsministeren møtte lærlingar frå vekslingsmodellen
Les mer >>  

Hordaland Fylkeskommune:
Byggfirma i kamp om lærlinger
Les mer >> 

Bergensavisen:
Ole Petter skal bare på skolen fem dager dette halvåret
Les mer >>


Vil du vite mer om dine muligheter ?

Opplæringskonsulent Eirik Andrè Ekren svarer gjerne på dine spørsmål

Eirik Andrè jobber på Opplæringskontor for tømrerfaget i Bergen og kan kontaktes på:
Mobil: 
932 17 922 
Epost:
ekren@byggmesterservice.no
Facebook: 
https://www.facebook.com/blitomrer

1st Color:
2nd Color:
3rd Color:
4th Color:
5th Color:
6th Color:
Skin Width: BoxedStretched
Background Pattern:
Megamenu Columns:
Search Option: CloseOpen
Administrator Only!
"Get CSS" is disabled on demo site.